Casa de expeditii
Transport international de marfuri
Email: office@recofert.ro
Telefon: 0746 06 47 47
iun. 17 2015

ICCJ: Amenda pentru soferii care nu au rovinieta si sunt depistati cu camerele video este nula daca procesul-verbal nu este semnat

Efectuand servicii de transport marfa pe teritoriul Romaniei, echipa Recofert va pune la dispozitie informatii utile legate de reglementarile sau noutatile din domeniul transportului rutier in Romania. In cele ce urmeaza, dorim sa va aducem la cunostinta faptul ca amenda pentru soferii care nu au rovinieta si sunt depistati cu camerele video este nula daca procesul-verbal nu este semnat. Mai jos informatiile detaliate cu privire la aceasta noua reglementare din domeniul transportului rutier.

Procesul-verbal de contraventie, primit de soferii care circula fara rovinieta si depistati de camerele video, trebuie sa fie semnat de mana de catre agentul constatator; in caz contrar, acesta devine nul. Aceasta este decizia luata recent de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Soferii care circula pe reteaua de drumuri nationale fara sa detina o rovinieta valabila pot fi amendati de catre autoritati, inclusiv dupa ce acestia sunt depistati cu ajutorul unor camere video fixe/mobile special amplasate in acest scop.

Intr-o astfel de situatie, procesul-verbal de contraventie, care ajunge la sofer prin posta, trebuie sa fie semnat de mana de catre agentul constatator. In caz contrar, procesul-verbal este nul. Asa a stabilit ICCJ prin Decizia nr. 6/2015, ce urmeaza sa apara in Monitorul Oficial.

“Admite recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului si, in consecinta, stabileste ca: In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor (…), raportate la dispozitiile art. 4 pct. 1-4 si art. 7 din Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica (…), procesele-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor prevazute de art. 8 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania (…), incheiate potrivit art. 9 alin. 1 lit. a, alin. 2 si alin. 3 din acest act normativ, transmise persoanelor sanctionate contraventional pe suport de hartie, sunt lovite de nulitate absoluta in lipsa semnaturii olografe a agentului constatator”, este precizat intr-un comunicat de pe site-ul ICCJ.

In prezent, Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor stabileste deja ca lipsa semnaturii agentului constatator este un motiv pentru care procesul-verbal de contraventie devine nul, insa decizia judecatorilor are in vedere strict situatia in care acesta este intocmit de personalul CNADNR dupa depistarea soferilor cu ajutorul camerelor video.

deschide WhatsApp
Salut, ai nevoie de un transport de marfa ? Noi te putem ajuta. Trimite-ne detaliile marfii pe WhatsApp
Powered by